Śniadanie Daje Moc – dzień zdrowego jedzenia i gotowania
Dnia 8 listopada uczniowie klas I, II i III uczestniczyli w ogólnopolskim finale akcji Śniadanie daje Moc. Tego dnia, po wcześniejszym przygotowaniu składników, wspólnie przygotowali drugie śniadanie. Śniadanie składało się z pieczywa jasnego i ciemnego, z warzyw w tym pomidory, ogórki, sałata, szczypiorek, rzodkiewka, papryka. Na niektórych kanapkach znalazł się ser i szynka, a nawet jajko. Podczas wspólnego posiłku wychowawcy przeprowadzili pogadankę na temat potrzeby zdrowego odżywiania, a przede wszystkim jedzenia tak ważnego posiłku jakim jest śniadanie. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Wspólne organizowane śniadania zwiększają świadomość nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka, a także przyczyniania się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce. Wpływają także na integrację zespołu klasowego.